Paraula o frase que fa de mal pronunciar i que sol proposar-se com a joc.
[Etimologia — De embarbussar-se, de balbucejar, forma desenvolupada de l'antic balbuçar, del llatí balbutire, mateix significat.]
Els embarbussaments els trobem en totes les llengües i consisteixen en combinacions de paraules de pronúncia difícil si es diuen ben de pressa... Sembla que, finalment, ens hem posat d'acord a dir-ne així, embarbussaments. Però en català han estat anomenats, també, empatolls, embarassallengües, entrebancs, entrebancallengües, travallengües, queques (al Rosselló)... Els especialistes els anomenen d'una manera que, segons com, sembla ben embarbussada: fórmules ortofòniques, en diuen.
EXEMPLES:
En Pinxo va dir a en Panxo:- Vols que et punxi amb un punxó?I en Panxo va dir a en Pinxo:- Punxa'm, però a la panxa no!
Si qui deu deu diu que deu deu diu el que deu i deu el que diu.
COMENTARI DE QUIM MONZÓ:
L'escriptor Quim Monzó en aquest video fa un discurs en motiu de l'acte inaugural de la Fira del Llibre a la ciutat alemanya de Frankfurt.
en aquest video he pogut observar que l'escrptor parla massa depressa, a mes ell ens diu que mai havia fet cap discurs i és això el que li provoca el nerviosisme devant de tanta gent, el que fa que s'entrebanqui. a mes llegeix bastant durant tot el discurs ja que ell diu que no es un discurs sino un conte del que explica. a mes durant tot el discurs fa tons ironics dirigits als polítics.Ja que parlem d'aquest paraula l'embarbussament n'utilitza molts pero cal destacar aquest:
“Una polla xica, pica, pellarica, camatorta i becarica va tenir sis polls xics, pics, pellarics, camatorts i becarics. Si la polla no hagués sigut xica, pica, pellarica, camatorta i becarica, els sis polls no haguessin sigut xics, pics, pellarics, camatorts i becarics”.
Guerra d'aigua!
Fa 14 anys
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada